Gå videre til hovedindholdet

Kontrollens todeling (dikotomi)

Den indiske vismand og mund Shantideva, hvis liv og levned fortaber sig i mytiske tåger, skrev et værk om buddhaaspirantens vej til oplysning, Et værk begået på vers og i ofte mundrette aforismer. Et af hans mere kendte, der ofte fejlagtigt tilskrives Dalai Lama, var dette:

"Hvis jeg kan gøre noget ved det der plager mig,
hvorfor så lide - jeg kan bare få det bort!
Hvis ikke der er noget jeg kan gøre,
hvorfor så lide - det er jo som det er!"

Umiddelbart virker det jo som lige ud af landevejen sund fornuft, men skal vi være ærlige og se nøjere efter vores daglige håndtering af følelser og impulser, må vi nok ofte sande at vi aldrig helt kan leve op til disse visdomsord om blot at koncentrere os om at gøre noget ved de ting der kan gøres noget ved, og give slip på resten.

De gamle græske og romerske stoikere opererede med, hvad der i dag benævnes som kontrollens dikotomi; kontrollens todelte natur, hvilket var en helt central del af den stoiske praktiske filosofi. Groft sagt kan alt i verden ifølge stoikerne dele op i to ting; de ting vi har kontrol over og dem vi ikke har kontrol over. Og ved nærmere rationel granskning og analyse fandt de, at der faktisk er forbløffende lidt man som menneske har kontrol over i sit liv.

Den græske stoiker Epictetus der var frigiven slave i det gamle Rom skrev følgende passus

“Some things are within our power, while others are not. Within our power are opinion, motivation, desire, aversion, and, in a word, whatever is of our own doing; not within our power are our body, our property, reputation, office, and, in a word, whatever is not of our own doing.”

Således gøres det klart, at det ikke giver mening, at lade sig opildne af ting vi ikke kan kontrollere alligevel, såsom andre mennesker eller hændelser, og derfor bør vi koncentrere os om at kontrollere det der er muligt; vores holdninger, stræben, begær og aversioner.kcckk Det vil frisætte os og frigive uanede mængder af den kraft og energi, vi ellers bruger på ukontrollerbare ting i vores liv.

Men selvom denne dikotomiske opdeling af kontrollen måske er ganske brugbar som pædagogisk greb og øjenåbner, har denne skarpe skelnen åbenlyse skavanker, For der findes naturligvis ting i vores liv der overlapper det vi har kontrol over, og det vi ikke har kontrol over. Der er jo en masse vi har lidt eller delvis, men ikke fuld, kontrol over. Så måske ville det være mere rigtigt at tale om kontrollens tredeling (trikonometri)?

Herunder ses en skematisk fremstilling der viser et bud på kontrollens tredeling som den er fremstillet i Wiiliam Irvine i hans bog "A Guide to the Good Life: The ancient Art of Stoic Joy"

Når jeg f.eks sætter mig ind i et fly og det starter med at lette, lader jeg al panik fare. Jeg har spændt min sikkerhedssel og så er der sådna set ikke mere jeg kan gøre ved det. Jeg kan selvfølgelig vælge at gå i panik over, at jeg snart sidder 10.000 meter over jorden i en tonstung jernkasse, hvilket trodser al umiddelbar fornuft. Men det gør jeg ikke. Jeg slapper af og napper måske en sjus og nyder udsigten, for jeg har nul og niks kontrol over flyveturen alligevel. 

Som moderne individualister er vi imidlertid drevet af en stærk irrationel trang til at kontrollere - selv det ukontrollerbare. Det kræver imidlertid et vist mål af visdom at skelne mellem det vi kan og det vi ikke kan kontrollere, og i sidste ende kultivere evnen til at give slip på kontroltrangen og være i det der er. 

Den kendte sindsrosbøn kommer mig i den forbindelse mig i hu:

"Gud, giv mig sindsro til at acceptere de ting, jeg ikke kan ændre, mod til at ændre de ting jeg kan, og visdom til at se forskellen."

Reinold Nieburh, amerikansk præst og teolog, 1932

 



Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Bin-tha-baat - at give munkene mad

Undertegnede forsøger at optjene lidt hårdt tiltrængt fortjeneste Om morgenen er det overalt i Thailand normalt at observere fænomenet med munke der går fra hus til hus med deres tiggerskål for at modtage mad fra de lokale. Dette kaldes Bin-tha-baat ( บิณฑบาต ) som er pali ordet for noget i retning af at putte noget i en skål. Da munke intet kan eje er det nødvendigt for dem for at opretholde livet at modtage mad i det daglige af lægfolk. At kalde dem tiggermunke som vi fra vesten har for vane at gøre er stærkt misvisende, og ikke noget en thai ville bifalde, hvis de vidste at vi kaldte dem det. At vi kalder dem det siger vist mere om vores kristne kulturbagage end det siger noget om realiteterne. "Munkespande" På vej til templet med munkespand og blomster Binthabaat Buddhaen gjorde det tværtimod klart at tiggeri så vidt muligt skulle undgås, og kun kunne komme på tale i nødstilfælde.  Normal vil munkene ikke spørge om mad når de går deres morgen ru...

Hærvejen – en pilgrimsvandring

Følgende artikel blev trykt i sommerudgaven af Shingi 2012 der kan købes her . En truende gråvejrsdag i juli sidste år begav jeg mig ud på en lille vandretur på Hærvejen langs den jyske højderyg. Jeg havde længe haft planlagt denne tur og slagplanen var som udgangspunkt at gå fra Viborg, og se hvor langt sydpå jeg kunne nå på en uge. Omstændighederne ville imidlertid at jeg tilfældigvis fik en kørelejlighed til Vejle, og således stod jeg tidligt om eftermiddagen med alle mine talenter i denne by. Efter at have provianteret og gået et par hundrede meter gennem byen, måtte jeg erkende, at jeg havde taget alt for megen oppakning med. Når jeg rejser, har jeg en tendens til at fylde alt for meget skrammel i min rygsæk. Man skulle jo nødigt stå dér, langt fra hjemmet og mangle noget. Jeg går både med livrem og seler og det tynger. Men jeg har faktisk aldrig forsøgt et sådan vandre-eksperiment i Danmark før. Jeg holder meget af at vandre, men det har for det meste drejet sig om strabads...

Dogens meditationsmanualer #1

Umiddelbart efter zenmaster Dogens hjemvendelse til Japan fra Kina i 1227 hvor han havde sin store opvågnen, skrev han den korte tekst Fukanzazengi . Dogen var på dette tidspunkt 28 år. Fukanzazengi betragtes nu som dengang som en yderst central meditationsmanual, der rækker langt ud over Soto Zen traditionen. Fukan i titlen peger på at instruktionerne i teksten er universelle . De er ikke forbeholdt det monastiske samfund eller soto traditionen, men gælder for alle uden undtagelse. Zazen betyder siddende zen   - siddende meditation. Gi betyder standardmetode. Så vi har altså her at gøre med Dogens bud på en universel standardmetode for siddende meditation .  Som Dogen havde for vane starter han sin tekst med at fortælle det vigtigste. Han kaster konklusionen i hovedet på os fra straten så at sige. The way is basically perfect and all-pervading. How could it be contingent upon practice and realization? The dharma-vehicle is free and untrammeled. What need is there for concen...