Gå videre til hovedindholdet

Genjokoan #2

Efter en længere pause, vælger jeg at fortsætte min gennemgang af Genjokoan. Hvis ikke andre får noget ud af det, gør jeg det i det mindste selv.

Efter vi har været inde og røre i de store sandheder i åbningen af Genjokoan, trækker Dogen os tilbage til jorden - samsara - dukkha. 

(4) "Blomster visner selvom vi elsker dem, og ukrudt trives trods vores modvilje mod det.“ 

((4) Therefore flowers fall even though we love them; weeds grow even though we dislike them.”)

Livet er karakteriseret ved dukkha - utilfredshed, lidelse, smerte, stress. Det vi vil have kan vi ikke få og det vi ikke vil have får vi. Og når vi får hvad vi vil have avler det bare begær efter mere. Og slipper vi for det vi ikke kan lide, stresser vi over måske at få det igen engang i fremtiden. Og på toppen af den lidelsesfyldte kransekage har vi bevidstheden om, at vi alle skal dø - os selv, alle vi elsker, vores børn. Dette er buddha-dharmaens første sandhed - lidelsens eller dukkhas realitet (lidelse dækker dårligt begrebet dukkha der dækker over alle ting der vækker ubehag i det menneskelige liv - fra den lille utilfredshed til den store livskrise og døden). Om vi kan lide, hvad livet giver os eller ej, er det bare sådan det er. Dukkha er et grundvilkår om vi er nok så indsigtsfulde eller vågne. Man kan så deale med det på en hensigts- eller uhensigtsmæssig måde. Vi er alle skrøbelige mennesker. Der er opvågnen, og smerte, frihed og død. Som Jundo Cohen skriver i sin bog om Dogen*:

I cannot tell soldiers and hungry children that violence and injustice are caused by the delusions of anger and desire, and that they should simply see through it all to a vision in wich there is nothing to fight for and nothing lacking. Although there is such an insight to experience, doing so does not end the very real bloodshed and hunger, We still have to work to end the war and feed the children.

We might say that our task as human beings is to live in this sometimes hard and painful world, yet to also see through it — to not become prisoners of our pain, fears, and sense of lack. At the same time, we must constantly work to make this world better where we can, even if many flaws and evils remain.

Om vi er nok så spirituelt vågne eller dedikerede i vores dharmapraksis, kan vi ikke stå som passive tilskuere afskåret fra verden og virkeligheden. Der er ingen guder, store guruer eller åndeligt vågne med nok så store erkendelser af de store sandheder, der står over eller udenfor virkeligheden.

_____________________

*Cohen, Jundo. The Zen Master's Dance: A Guide to Understanding Dogen and Who You Are in the Universe (p. 48). Wisdom Publications. Kindle Edition.




Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Bin-tha-baat - at give munkene mad

Undertegnede forsøger at optjene lidt hårdt tiltrængt fortjeneste Om morgenen er det overalt i Thailand normalt at observere fænomenet med munke der går fra hus til hus med deres tiggerskål for at modtage mad fra de lokale. Dette kaldes Bin-tha-baat ( บิณฑบาต ) som er pali ordet for noget i retning af at putte noget i en skål. Da munke intet kan eje er det nødvendigt for dem for at opretholde livet at modtage mad i det daglige af lægfolk. At kalde dem tiggermunke som vi fra vesten har for vane at gøre er stærkt misvisende, og ikke noget en thai ville bifalde, hvis de vidste at vi kaldte dem det. At vi kalder dem det siger vist mere om vores kristne kulturbagage end det siger noget om realiteterne. "Munkespande" På vej til templet med munkespand og blomster Binthabaat Buddhaen gjorde det tværtimod klart at tiggeri så vidt muligt skulle undgås, og kun kunne komme på tale i nødstilfælde.  Normal vil munkene ikke spørge om mad når de går deres morgen ru...

Hærvejen – en pilgrimsvandring

Følgende artikel blev trykt i sommerudgaven af Shingi 2012 der kan købes her . En truende gråvejrsdag i juli sidste år begav jeg mig ud på en lille vandretur på Hærvejen langs den jyske højderyg. Jeg havde længe haft planlagt denne tur og slagplanen var som udgangspunkt at gå fra Viborg, og se hvor langt sydpå jeg kunne nå på en uge. Omstændighederne ville imidlertid at jeg tilfældigvis fik en kørelejlighed til Vejle, og således stod jeg tidligt om eftermiddagen med alle mine talenter i denne by. Efter at have provianteret og gået et par hundrede meter gennem byen, måtte jeg erkende, at jeg havde taget alt for megen oppakning med. Når jeg rejser, har jeg en tendens til at fylde alt for meget skrammel i min rygsæk. Man skulle jo nødigt stå dér, langt fra hjemmet og mangle noget. Jeg går både med livrem og seler og det tynger. Men jeg har faktisk aldrig forsøgt et sådan vandre-eksperiment i Danmark før. Jeg holder meget af at vandre, men det har for det meste drejet sig om strabads...

Dogens meditationsmanualer #1

Umiddelbart efter zenmaster Dogens hjemvendelse til Japan fra Kina i 1227 hvor han havde sin store opvågnen, skrev han den korte tekst Fukanzazengi . Dogen var på dette tidspunkt 28 år. Fukanzazengi betragtes nu som dengang som en yderst central meditationsmanual, der rækker langt ud over Soto Zen traditionen. Fukan i titlen peger på at instruktionerne i teksten er universelle . De er ikke forbeholdt det monastiske samfund eller soto traditionen, men gælder for alle uden undtagelse. Zazen betyder siddende zen   - siddende meditation. Gi betyder standardmetode. Så vi har altså her at gøre med Dogens bud på en universel standardmetode for siddende meditation .  Som Dogen havde for vane starter han sin tekst med at fortælle det vigtigste. Han kaster konklusionen i hovedet på os fra straten så at sige. The way is basically perfect and all-pervading. How could it be contingent upon practice and realization? The dharma-vehicle is free and untrammeled. What need is there for concen...