Gå videre til hovedindholdet

Dogen - intro til gennemgang af Genjokoan

(Opslag i Dansk Dharma Forum på Facebook)

Kære dharmasøstre og brødre

Gennem det sidste års tid har jeg studeret og fordybet mig i Zenmester Dogens (1200-1253) skrifter, filosofi og ikke mindst praksisformen shikantaza, der af Dogen fremhæves som den uden sammenligning vigtigste praksis, hvis man som buddhist mener det alvorligt.

Så rigid som de gamle (og nye?!) zenmestre er jeg dog ikke, og mener der kan være plads til en mere eklektisk og pluralistisk tilgang til buddhismen. Ikke mindst i denne tidsalder, hvor de fleste doktriner og praksisser ligger frit tilgængelige for os. Det fordrer selvfølgelig også et svært, men nødvendigt fokus for den søgende, så man ikke lader sig gribe af Googlomani, surfer efter for godt befindende og cherrypicker alt det lækre, mens de mere udfordrende og disciplinkrævende sider af sagen udelades. For ting der kræver vedholdenhed og disciplin, bringer dig ud af komfortzonen og skubber til dine fastgroede vaner og tankemønstre er vigtige, hvis du mener det alvorligt. Ja, nødvendige vil jeg mene.

Og Dogen er afgjort manden der kan få selv den mest mentalt og intellektuelt stabile til at vakle. Hans tekster kan synes kryptiske og paradoksale - ja nærmest uforståelige, og meget ofte har jeg, efter at have læst noget han har skrevet, siddet tilbage som et kæmpe spørgsmålstegn: For “hvad i alverden snakker manden om??? Det er sgu da helt kukkuk!!!” Og havde jeg ikke haft grundige kommentarer til hans tekster ved min side, havde jeg nok lagt Dogen fra mig igen ret hurtigt. Kommentarerne har, ud over shikantaza, været nøglen for mig til at låse Dogens tænkning op.

Jeg vil her i dette forum høre om der skulle være nogle der kunne være interesserede i en mere eller mindre minutiøs gennemgang af nogle af Dogens tekster. Særligt 3 tekster står som helt centrale:

Fukanzazengi - meditationsmanual for shikantaza. Et kort tidligt skrift fra Dogens hånd - han skrev det som 28 årig da han lige var vendt hjem fra Kina hvor han havde haft den store åbenbaring/oplysning, og nu skulle Shikantaza udbredes til folket.

Bendowa - Oversat til Discourse on the Practice of the Way eller A Talk about Pursuing the Truth. Også et tidligt skrift hvor Dogen går i dybden med praksis i en Q&A form mellem student og mester.

Genjokoan - et brev til en lægpraktiserende hvor Dogen udfolder kernen i sit syn på buddhismens filosofi og praksis. Teksten er blevet kaldt “the skin, flesh, bones, and marrow of Dogen”, og vil være et godt sted at starte, selvom det er en svær og meget komprimeret tekst.

Giv mig gerne et like eller en kommentar hvis der er interesse for en fælles gennemgang her i forummet. I tilfælde af interesse starter vi med Genjokoan, og splitter teksten op i overskuelige bidder, som vi kan diskutere og analysere sammen i et fornuftigt tempo, så alle kan være med.

Gassho Michael

Note: jeg har ikke trænet i Soto Zen eller andre Zenskoler, og er således overhovedet ikke ordineret, dharmatransmitteret eller har specielle vilde indsigter - men jeg kan godt tænke selv 😉

Herunder link til hele 8 engelske oversættelser af Genjōkōan

http://www.thezensite.com/.../Dogen_Teachings/GenjoKoan8.htm




Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Bin-tha-baat - at give munkene mad

Undertegnede forsøger at optjene lidt hårdt tiltrængt fortjeneste Om morgenen er det overalt i Thailand normalt at observere fænomenet med munke der går fra hus til hus med deres tiggerskål for at modtage mad fra de lokale. Dette kaldes Bin-tha-baat ( บิณฑบาต ) som er pali ordet for noget i retning af at putte noget i en skål. Da munke intet kan eje er det nødvendigt for dem for at opretholde livet at modtage mad i det daglige af lægfolk. At kalde dem tiggermunke som vi fra vesten har for vane at gøre er stærkt misvisende, og ikke noget en thai ville bifalde, hvis de vidste at vi kaldte dem det. At vi kalder dem det siger vist mere om vores kristne kulturbagage end det siger noget om realiteterne. "Munkespande" På vej til templet med munkespand og blomster Binthabaat Buddhaen gjorde det tværtimod klart at tiggeri så vidt muligt skulle undgås, og kun kunne komme på tale i nødstilfælde.  Normal vil munkene ikke spørge om mad når de går deres morgen ru...

Hærvejen – en pilgrimsvandring

Følgende artikel blev trykt i sommerudgaven af Shingi 2012 der kan købes her . En truende gråvejrsdag i juli sidste år begav jeg mig ud på en lille vandretur på Hærvejen langs den jyske højderyg. Jeg havde længe haft planlagt denne tur og slagplanen var som udgangspunkt at gå fra Viborg, og se hvor langt sydpå jeg kunne nå på en uge. Omstændighederne ville imidlertid at jeg tilfældigvis fik en kørelejlighed til Vejle, og således stod jeg tidligt om eftermiddagen med alle mine talenter i denne by. Efter at have provianteret og gået et par hundrede meter gennem byen, måtte jeg erkende, at jeg havde taget alt for megen oppakning med. Når jeg rejser, har jeg en tendens til at fylde alt for meget skrammel i min rygsæk. Man skulle jo nødigt stå dér, langt fra hjemmet og mangle noget. Jeg går både med livrem og seler og det tynger. Men jeg har faktisk aldrig forsøgt et sådan vandre-eksperiment i Danmark før. Jeg holder meget af at vandre, men det har for det meste drejet sig om strabads...

Dogens meditationsmanualer #1

Umiddelbart efter zenmaster Dogens hjemvendelse til Japan fra Kina i 1227 hvor han havde sin store opvågnen, skrev han den korte tekst Fukanzazengi . Dogen var på dette tidspunkt 28 år. Fukanzazengi betragtes nu som dengang som en yderst central meditationsmanual, der rækker langt ud over Soto Zen traditionen. Fukan i titlen peger på at instruktionerne i teksten er universelle . De er ikke forbeholdt det monastiske samfund eller soto traditionen, men gælder for alle uden undtagelse. Zazen betyder siddende zen   - siddende meditation. Gi betyder standardmetode. Så vi har altså her at gøre med Dogens bud på en universel standardmetode for siddende meditation .  Som Dogen havde for vane starter han sin tekst med at fortælle det vigtigste. Han kaster konklusionen i hovedet på os fra straten så at sige. The way is basically perfect and all-pervading. How could it be contingent upon practice and realization? The dharma-vehicle is free and untrammeled. What need is there for concen...