Gå videre til hovedindholdet

Genjokoan #3

Vores duale bevidsthed kategoriserer virkeligheden i ting vi kan lide (blomster) og ting vi ikke kan lide (ukrudt). Sådan navigerer vi i verden og sådan er vi skruet sammen. Det er der som sådan ikke noget forkert i. Men skal vi nærme os den vågne (oplyste tilstand) er det nødvendigt at slippe disse kategoriseringer, hvilket er det Dogen, på vanlig kryptisk vis, gør os opmærksom på i de næste sætninger i Genjokoan.

“To carry yourself forward and experience all things is delusion.”

That myriad things come forth and experience themselves is awakening.”


Vi har her at gøre med “delusion” og "awakening" og som udgangspunkt er det nok bedst at undersøge hvad der menes med det.

Delusion bliver nogen gange oversat til uvidenhed eller for at være mere specifik: spirituel uvidenhed - altså det modsatte af opvågnen. Ikke at man er dum i en hverdagsagtig forstand, men at man ikke har set gennem hverdagsvirkelighedens illusoriske natur. Vildfarelse kunne være en anden oversættelse. I vores bevidsthed bliver virkeligheden forvrænget - vi ser ikke tingene som de er, men som vi selv er, kan man sige. Vores karmiske bagage præger vores blik på verden og virkeligheden. I spirituel forstand kan man sige at vi er faret vild og vi farer vild igen og igen uden ophør.

“To carry yourself forward and experience all things is delusion” - betyder at hvis vi tager vores forvrængede blik og vores begær med os når vi søger sandheden om virkelighedens sande natur, vil vi forblive uvidende. Vi prøver at se og fange virkeligheden med vores sind, evner, vilje, anstrengelse og indsats, og vi søger at bringe oplysning under selvets kontrol, så vi kan leve fredfyldt og stabilt. Det vil altid fejle. 

Brad Warner skriver i sin gennemgang af Genjokoan “...just having a lot of cool ideas about realization or enlightenment doesn't mean squat….we tend to build up a lot of elaborate fantasies about what realization must be like… and often practitioners start to experience exactly the fantasy of “enlightenment” we’ve constructed for ourselves.” (Warner s.20)

Bruger vi egoets fantasier som drivkraft på den åndelige vej, er vi allerede på afveje fra starten. Vi er nødt til at forsøge en radikal given slip på alt forudindtaget og åbne os uden konstruerede ideer om ditten og datten. Oplysning er sgu nok ikke det du tror, så lad være med at tro noget.

“That myriad things come forth and experience themselves is awakening.”

I stedet for at lade sin praksis styre af egoets (selvets) ideer, bør man åbne sig for virkeligheden som den er. Lade virkeligheden og sandheden manifestere sig som den er. 

Shohaku Okumura skriver: “The subject of practice is not the personal self but all beings. To practice is to awaken to the self that is connected to all beings, or the ten thousand dharmas…. the reality of all dharmas is the Dharma body of Buddha - the dharmakaya.” (Okumura s.54)

Fundamentet for vores praksis er ikke JEG praktiserer, men snarere at “Buddha carries out Buddha’s practice through me.”

Ja - nu bliver det syret. Det er vigtigt at holde sig for øje, at Dogen i sine skrifter søger at præsentere det opvågnede perspektiv, uden dikkedarer og uden hensigtsmæssige midler. Det er det ultimative han søger at klargøre, men da det pr. definition ikke lader sig indfange af vores sproglige konstruktioner, må han nærme sig det så vidt det lader sig gøre, via sproget ved hjælp at hjernevridende paradokser, poesi og andre hjælpemidler der rækker ud over det rationelle.

DU kan ikke eje oplysning og DU kan ikke blive oplyst og realiseret. DU står i vejen for opvågning. Og her kommer vi til den særegne stilling og udformning, Dogens praksis par excellence - shikantaza har. “Dogen taught that zazen is not a practice meant to make human beings into buddhas; zazen is itself Buddha’s practice…. By letting go of our thoughts, of our consciousness, we actualize the self that is connected with all dharmas. This is not the self awakening to reality, but zazen awakening to zazen, Dharma awakening to Dharma, and Buddha awakening to Buddha. Zazen practices zazen: it is not that a separate individual practices zazen to become enlightened, This is the meaning of Dogen Zenji’s expression “practice and enlightenment are one.” (Okumura s.54) 

Pyha - det kan han jo sagtens komme her og sige. Jundo Cohen formulerer det lidt mere nede på jorden:

"Zazen shows us that we can encounter this life and world as they are, on their own terms, without imposing our self and its selfish demands upon them." (Cohen s.49)






Litteratur:
Brad Warner: Sit Down and Shut Up (2007)
Shohaku Okumura: Realizing Genjokoan - the key to Dogens Shobogenzo (2010)
Jundo Cohen: The Zen Masters Dance (2020)

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Bin-tha-baat - at give munkene mad

Undertegnede forsøger at optjene lidt hårdt tiltrængt fortjeneste Om morgenen er det overalt i Thailand normalt at observere fænomenet med munke der går fra hus til hus med deres tiggerskål for at modtage mad fra de lokale. Dette kaldes Bin-tha-baat ( บิณฑบาต ) som er pali ordet for noget i retning af at putte noget i en skål. Da munke intet kan eje er det nødvendigt for dem for at opretholde livet at modtage mad i det daglige af lægfolk. At kalde dem tiggermunke som vi fra vesten har for vane at gøre er stærkt misvisende, og ikke noget en thai ville bifalde, hvis de vidste at vi kaldte dem det. At vi kalder dem det siger vist mere om vores kristne kulturbagage end det siger noget om realiteterne. "Munkespande" På vej til templet med munkespand og blomster Binthabaat Buddhaen gjorde det tværtimod klart at tiggeri så vidt muligt skulle undgås, og kun kunne komme på tale i nødstilfælde.  Normal vil munkene ikke spørge om mad når de går deres morgen ru...

Hærvejen – en pilgrimsvandring

Følgende artikel blev trykt i sommerudgaven af Shingi 2012 der kan købes her . En truende gråvejrsdag i juli sidste år begav jeg mig ud på en lille vandretur på Hærvejen langs den jyske højderyg. Jeg havde længe haft planlagt denne tur og slagplanen var som udgangspunkt at gå fra Viborg, og se hvor langt sydpå jeg kunne nå på en uge. Omstændighederne ville imidlertid at jeg tilfældigvis fik en kørelejlighed til Vejle, og således stod jeg tidligt om eftermiddagen med alle mine talenter i denne by. Efter at have provianteret og gået et par hundrede meter gennem byen, måtte jeg erkende, at jeg havde taget alt for megen oppakning med. Når jeg rejser, har jeg en tendens til at fylde alt for meget skrammel i min rygsæk. Man skulle jo nødigt stå dér, langt fra hjemmet og mangle noget. Jeg går både med livrem og seler og det tynger. Men jeg har faktisk aldrig forsøgt et sådan vandre-eksperiment i Danmark før. Jeg holder meget af at vandre, men det har for det meste drejet sig om strabads...

Dogens meditationsmanualer #1

Umiddelbart efter zenmaster Dogens hjemvendelse til Japan fra Kina i 1227 hvor han havde sin store opvågnen, skrev han den korte tekst Fukanzazengi . Dogen var på dette tidspunkt 28 år. Fukanzazengi betragtes nu som dengang som en yderst central meditationsmanual, der rækker langt ud over Soto Zen traditionen. Fukan i titlen peger på at instruktionerne i teksten er universelle . De er ikke forbeholdt det monastiske samfund eller soto traditionen, men gælder for alle uden undtagelse. Zazen betyder siddende zen   - siddende meditation. Gi betyder standardmetode. Så vi har altså her at gøre med Dogens bud på en universel standardmetode for siddende meditation .  Som Dogen havde for vane starter han sin tekst med at fortælle det vigtigste. Han kaster konklusionen i hovedet på os fra straten så at sige. The way is basically perfect and all-pervading. How could it be contingent upon practice and realization? The dharma-vehicle is free and untrammeled. What need is there for concen...