Gå videre til hovedindholdet

At stå som et træ

Træ i solnedgangen over Indien ved Dharamsala. Et billede jeg tog i 2007

I det sidste stykke tid har jeg eksperimenteret med en ny praksis - stående meditation, hvilket virkelig har udvidet mine muligheder for at praktisere og tilført min meditationspraksis et helt nyt friskt element. Zazen (siddende meditation) er jo på en måde blevet kongen af meditation: meditation par excellence. Men Buddhaen talte ikke kun om siddende meditation som praksis men også yderligere tre - gående, stående og liggende meditation. Det er under et kendt som de 4 holdninger eller positurer (iriyāpatha). I den centrale palitekst Mahasatipatthanasutta påpeger Buddhaen at munken skal være fuldt opmærksom i alle dagligdagens aktiviteter: 

"Når du ser på noget eller ser dig omkring, gør du dette med fuld opmærksomhed. Når du bøjer eller retter dele af kroppen, gør du dette med fuld opmærksomhed. Når du klæder dig eller bærer din madskål, gør du dette med fuld opmærksomhed. Når du spiser, drikker, tygger og smager, gør du dette med fuld opmærksomhed. Når du tømmer dig for afføring og urin, gør du dette med fuld opmærksomhed. Så længe du er vågen, hvad enten du går, står, sidder, ligger, taler eller tier, så gør du dette med fuld opmærksomhed."

Så instruktionen i den gamle palitekst er altså at man skal stå (og alle andre ting) med fuld opmærksomhed. Som med så mange andre meditationer er instruktionen meget simpel. Måske lige en anelse for simpel form mig i hvert fald. Så heldigvis faldt jeg over en hjemmeside hvor den forhenværende zenmunk Corey Ichigen Hess, der nu underviser i såkaldt "Embodied" (kropslige) praksisser, præsenterer en særlig statisk afart af Chi Kung er hedder Zhan Zhuang, hvilket betyder "at stå som et træ". Praksissen er forholdsvis simpel i teorien, men forbavsende udfordrende i praksis - fysisk såvel som mentalt. Det kan være ganske udfordrende at stå stille uden andet formål end at stå stille. Det er lidt som zenmeditationen shikantaza hvor man "bare sidder" - stille. Uden mål - uden objekt. "Just sitting" som shikantaza oversættes til på engelsk. Og dette "just" eller "bare" kan overføres til alle andre stillinger eller aktiviteter. Bare stå - bare gå - bare ligge ned. I stilhed. Stilhed er en glemt kunst i vores fortravlede verden hvor bevægelse, hurtighed og en evig flugt det der er her og nu er blevet normen og vanen.

Så nu står jeg stille som et træ, og jeg har altid godt kunne lide store gamle træer. Der er noget dragende og mystisk over disse gamle kæmper der er dybt rodfæstede, men strækker sig overgivende mod himmelhvælvet. Tænk sig en levende organisme der står med rødderne plantet dybt i jorden i århundreder - nogle gange årtusinder på det samme sted  i universet. Der er en grundjordisk ro over dem. En overjordisk tålmodighed. En indifferens over menneskelig dårskab. De står der mens krige og orkaner raser. Mens epidemier hærger og lægger lande øde. Mens vi fødes og dør.

Min ven bøgetræet et hemmeligt sted i den nærliggende skov. Jeg frekventerer det jævnligt og vi tager en stille meditativ stund sammen og jeg husker at Buddhaen vågnede op under et træ. Træet er forbundet med det opvågnede sind

Prøv at stå ved et træ, som et træ. Fødderne i skulderbredde, knæene let bøjede og en rank men ikke stiv positur - som når du sidder zazen (se illustration)  Se på træet med panoramablik. Indfang hele træets form, struktur, væsen og kraft. Bliv et med træet. Stå i 5-10-20 minutter. Bare stå - stille og kraftfuldt som et træ. 

Den første grundlæggende stilling. Der er yderligere 4 der gradvist bliver mere udfordrende.

Instruktioner fra bogen "Vejen til energi" af Master Lam Kam Chuen

Denne stående praksis kan gøres i rigtig mange situationer - når du alligevel står i kø, eller venter på en bus, eller har eller tager en lille pause på jobbet eller studiet. Når du er ved at koge lidt over mentalt eller er ved at få fis i kasketten over ungerne eller partneren - så stå som et træ. Krydr det eventuelt med en knivspids metta, karuna, mudita, upekkha - venlighed, medfølelse, deltagende glæde, sindsro.

Der ligger en grundig gennemgang af de forskellige Zhan Zhuang øvelser på Youtube her:

https://www.youtube.com/@StandStillBeFit

Her er bogen Vejen til energi


En engelsk version af bogen ligger til fri download her


En tanke som bør indarbejdes grundigt,
og etableres frem for alt, er:
jeg må lære at forholde mig som var jeg uden sanser,
helt passiv – som var jeg gjort af træ.

Hvis du ønsker at tæmme dit sind,
skal du kunne genkende vrede og begær.
Når du så ser dem, kan du undgå både ord og handling;
stå helt stille som var du gjort af træ.

Når sindet bliver så hovmodigt og sarkastisk,
og så beruset af sit eget vid,
at overlegenheden blomstrer
og svigefulde omveje bliver fulgt - 
når man taler skrydende og højlydt,
når alt man har tilovers for andre er foragt,
når man er gnaven, sur og irritabel:
så stå i tavshed, som var du gjort af træ.

Når opmærksomhed og ros,
berømmelse, selvhævdelse og vinding
er alt mit sind vil søge - 
så vil jeg hellere være som af træ.

Shantideva - Bodhicaryāvatāra (Vejen til det vågne liv, Bodhisattvaens vej)


Er Buddhaen i træet eller er træet Buddha?
Foto jeg tog i Thailands gamle hovedstad Ayuthaya i 2014


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Bin-tha-baat - at give munkene mad

Undertegnede forsøger at optjene lidt hårdt tiltrængt fortjeneste Om morgenen er det overalt i Thailand normalt at observere fænomenet med munke der går fra hus til hus med deres tiggerskål for at modtage mad fra de lokale. Dette kaldes Bin-tha-baat ( บิณฑบาต ) som er pali ordet for noget i retning af at putte noget i en skål. Da munke intet kan eje er det nødvendigt for dem for at opretholde livet at modtage mad i det daglige af lægfolk. At kalde dem tiggermunke som vi fra vesten har for vane at gøre er stærkt misvisende, og ikke noget en thai ville bifalde, hvis de vidste at vi kaldte dem det. At vi kalder dem det siger vist mere om vores kristne kulturbagage end det siger noget om realiteterne. "Munkespande" På vej til templet med munkespand og blomster Binthabaat Buddhaen gjorde det tværtimod klart at tiggeri så vidt muligt skulle undgås, og kun kunne komme på tale i nødstilfælde.  Normal vil munkene ikke spørge om mad når de går deres morgen ru...

Hærvejen – en pilgrimsvandring

Følgende artikel blev trykt i sommerudgaven af Shingi 2012 der kan købes her . En truende gråvejrsdag i juli sidste år begav jeg mig ud på en lille vandretur på Hærvejen langs den jyske højderyg. Jeg havde længe haft planlagt denne tur og slagplanen var som udgangspunkt at gå fra Viborg, og se hvor langt sydpå jeg kunne nå på en uge. Omstændighederne ville imidlertid at jeg tilfældigvis fik en kørelejlighed til Vejle, og således stod jeg tidligt om eftermiddagen med alle mine talenter i denne by. Efter at have provianteret og gået et par hundrede meter gennem byen, måtte jeg erkende, at jeg havde taget alt for megen oppakning med. Når jeg rejser, har jeg en tendens til at fylde alt for meget skrammel i min rygsæk. Man skulle jo nødigt stå dér, langt fra hjemmet og mangle noget. Jeg går både med livrem og seler og det tynger. Men jeg har faktisk aldrig forsøgt et sådan vandre-eksperiment i Danmark før. Jeg holder meget af at vandre, men det har for det meste drejet sig om strabads...

Dogens meditationsmanualer #1

Umiddelbart efter zenmaster Dogens hjemvendelse til Japan fra Kina i 1227 hvor han havde sin store opvågnen, skrev han den korte tekst Fukanzazengi . Dogen var på dette tidspunkt 28 år. Fukanzazengi betragtes nu som dengang som en yderst central meditationsmanual, der rækker langt ud over Soto Zen traditionen. Fukan i titlen peger på at instruktionerne i teksten er universelle . De er ikke forbeholdt det monastiske samfund eller soto traditionen, men gælder for alle uden undtagelse. Zazen betyder siddende zen   - siddende meditation. Gi betyder standardmetode. Så vi har altså her at gøre med Dogens bud på en universel standardmetode for siddende meditation .  Som Dogen havde for vane starter han sin tekst med at fortælle det vigtigste. Han kaster konklusionen i hovedet på os fra straten så at sige. The way is basically perfect and all-pervading. How could it be contingent upon practice and realization? The dharma-vehicle is free and untrammeled. What need is there for concen...