Gå videre til hovedindholdet

Personlig hygiejne


Det skal ikke være nogen hemmelighed at det ikke altid er med den største entusiasme eller spirituelt gåpåmod at jeg får sat mig på min meditationspude. Dagens gøremål overskygger ofte min formelle praksis, og når jeg så endelig kommer i tanke om puden, bilder jeg mig ind at det er for sent eller at jeg er for træt. Vejen til helvede og spirituel uvidenhed er brolagt med dårlige undskyldninger.

Det var særligt svært da jeg lige var begyndt på min buddhistiske praksis for et par år siden. Fra alle sider af den buddhistiske verden hørte og læste jeg om vigtigheden af at etablere en daglig disciplineret og vedholdende meditationspraksis, og i teorien lød det jo helt rigtigt. Når jeg så et stykke tid, som regel et par uger, faktisk havde fået sat mig på den pude dagligt, skete der det forunderlige at jeg begyndte at få det for fedt og afbalanceret. Der kom mere ro på i tænkeorganet, og jeg havde knapt så meget kuk i kasketten som sædvanligt. Det resulterede paradoksalt nok i at disciplinen blev slækket og at den daglige sidning blev udskudt til hver anden dag, så hver tredje, og så gik der lige en uge. Og så var der kuk i kasketten igen og humørsyge og den gode gamle nederen. Mit sind søgte tilbage til neurosernes trygge havn og den perverterede og paradoksale nydelse der var at finde i den apatiske selvmedlidenhed og formørkede misantropi.

Motivationen for at få sat mig var sådan set ganske stor i starten, og motivation er da en vigtig faktor. Man siger jo at det er tanken der tæller, men bliver det ved tanken alene sker der jo ligesom ikke rigtigt noget vel? Tricket er at gøre det, selv når man synes, at det er røvsygt.

Da jeg var en lille knægt på landet ude på Mols, hadede jeg af et godt hjerte at tage bad og børste tænder. Jeg fattede ikke hvad al den sæbe og renhed skulle til for. Så når jeg blev lidt for rustik at lugte til, krævede min mor at jeg tog et bad – hvilket jeg så gjorde under stor protest. Da jeg blev ældre, kom i puberteten og hormonerne ødelagde den gode ukomplicerede drengede stemning, måtte jeg til min fortrydelse konstatere, at jeg nok aldrig kom til at kysse hende den supersøde lille pige med rottehalerne fra parallelklassen, hvis jeg blev ved med at insistere på at lugte af gnu. Så tilskyndet af mit romantiske begær blev den personlige hygiejne gradvist opprioriteret. Og jeg fandt jo ud af at det at holde en vis standart af hygiejne, i det lange løb var godt for mig selv, men så sandelig også for mine omgivelser. Sådan er det også med min meditationspraksis. Selvom jeg ikke gider, ved jeg efterhånden af erfaring at en periodes, lang eller kort, meditation hver dag har en overraskende positiv effekt både på mig selv og mit eget velbefindende, men også på mit forhold til omgivelserne og min omgang med andre mennesker generelt. Denne allegori er lidt langt ude – jeg ved det, men det gav mig muligheden for at skrive en lille sjov historie. Og noget skal jeg jo skrive – det har jeg jo lovet ikke?

Nu sidder jeg troligt så godt som hver dag. Der kan næsten altid lige skubbes 20 minutter ind et eller andet sted. Det er blevet noget jeg gør automatisk på et eller andet tidspunkt i løbet af dagen. Ligesom jeg børster tænder. Det skal bare gøres. For min egen og for mine omgivelsers skyld.



NB. Ultimativt set handler buddhistisk meditation først og fremmest om at søge opvågning, og ikke så meget om at opnå ro i overetagen eller generel wellness – i øvrigt er det fy-fy-skamme at meditere for at opnå noget. Men lad de hellige tage sig af det ultimative, så tager jeg mig af min egen profane kamp mod mine vrede dæmoner. Holdes de ikke til en vis grad i ave og opnår jeg ikke et minimum af sindsro, kan jeg da glemme alt om indsigt eller ultimativt set opvågning. 

Kommentarer

  1. Tak for blive husket på pudens velsignelser, besvær og forbandelser.

    Speciel tak for allegorien med din barndomsbesvær med daglig - SIC! - hygiejne for at opnå romance / opmærksomhed fra 'hende med fletningerne'.

    Bare foto´et du tog af dig selv igår, bør få os alle til at sætte os. Håber min grønne mosplæne bliver ligeså høj og strittende af græs, når jeg får siddet 20 min ;-)

    Gassho

    Claus

    SvarSlet
  2. Fabelagtigt godt og lige til at øge min wow-faktor! Særlig, ærlig og hverdagsgod! ,0) Tak!

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Bin-tha-baat - at give munkene mad

Undertegnede forsøger at optjene lidt hårdt tiltrængt fortjeneste Om morgenen er det overalt i Thailand normalt at observere fænomenet med munke der går fra hus til hus med deres tiggerskål for at modtage mad fra de lokale. Dette kaldes Bin-tha-baat ( บิณฑบาต ) som er pali ordet for noget i retning af at putte noget i en skål. Da munke intet kan eje er det nødvendigt for dem for at opretholde livet at modtage mad i det daglige af lægfolk. At kalde dem tiggermunke som vi fra vesten har for vane at gøre er stærkt misvisende, og ikke noget en thai ville bifalde, hvis de vidste at vi kaldte dem det. At vi kalder dem det siger vist mere om vores kristne kulturbagage end det siger noget om realiteterne. "Munkespande" På vej til templet med munkespand og blomster Binthabaat Buddhaen gjorde det tværtimod klart at tiggeri så vidt muligt skulle undgås, og kun kunne komme på tale i nødstilfælde.  Normal vil munkene ikke spørge om mad når de går deres morgen ru...

Hærvejen – en pilgrimsvandring

Følgende artikel blev trykt i sommerudgaven af Shingi 2012 der kan købes her . En truende gråvejrsdag i juli sidste år begav jeg mig ud på en lille vandretur på Hærvejen langs den jyske højderyg. Jeg havde længe haft planlagt denne tur og slagplanen var som udgangspunkt at gå fra Viborg, og se hvor langt sydpå jeg kunne nå på en uge. Omstændighederne ville imidlertid at jeg tilfældigvis fik en kørelejlighed til Vejle, og således stod jeg tidligt om eftermiddagen med alle mine talenter i denne by. Efter at have provianteret og gået et par hundrede meter gennem byen, måtte jeg erkende, at jeg havde taget alt for megen oppakning med. Når jeg rejser, har jeg en tendens til at fylde alt for meget skrammel i min rygsæk. Man skulle jo nødigt stå dér, langt fra hjemmet og mangle noget. Jeg går både med livrem og seler og det tynger. Men jeg har faktisk aldrig forsøgt et sådan vandre-eksperiment i Danmark før. Jeg holder meget af at vandre, men det har for det meste drejet sig om strabads...

Dogens meditationsmanualer #1

Umiddelbart efter zenmaster Dogens hjemvendelse til Japan fra Kina i 1227 hvor han havde sin store opvågnen, skrev han den korte tekst Fukanzazengi . Dogen var på dette tidspunkt 28 år. Fukanzazengi betragtes nu som dengang som en yderst central meditationsmanual, der rækker langt ud over Soto Zen traditionen. Fukan i titlen peger på at instruktionerne i teksten er universelle . De er ikke forbeholdt det monastiske samfund eller soto traditionen, men gælder for alle uden undtagelse. Zazen betyder siddende zen   - siddende meditation. Gi betyder standardmetode. Så vi har altså her at gøre med Dogens bud på en universel standardmetode for siddende meditation .  Som Dogen havde for vane starter han sin tekst med at fortælle det vigtigste. Han kaster konklusionen i hovedet på os fra straten så at sige. The way is basically perfect and all-pervading. How could it be contingent upon practice and realization? The dharma-vehicle is free and untrammeled. What need is there for concen...