Gå videre til hovedindholdet

The Dharma Bums


Navnet på min blog har jeg lånt fra titlen på Jack Kerouacs bog the Dharma Bums (1958) der bl.a. skildrer den unge Kerouacs begyndende fascination og flirt med buddhismen i sen 50érnes USA. Kerouac er af mange blevet kaldt beatgenerationens konge og hippiernes fader og følgende uddrag fra bogen kan stå som de kommende generationers af rygsæksrejsendes og andre søgendes programskrift:

"See the whole thing is a world full of rucksack wanderers, Dharma Bums refusing to subscribe to the general demand that they consume production and therefore have to work for the privilege of consuming, all that crap they didn't really want anyway such as refrigerators, TV sets, cars, and general junk you finally always see a week later in the garbage anyway, all of them imprisoned in a system of work, produce, consume, work, produce, consume, I see a vision of a great rucksack revolution thousands or even millions of young Americans wandering around with rucksacks, going up to mountains to pray, making children laugh and old men glad, making young girls happy and old girls happier, all of 'em Zen Lunatics who go about writing poems that happen to appear in their heads for no reason and also by being kind and also by strange unexpected acts keep giving visions of eternal freedom to everybody and to all living creatures."

Her beskrev Kerouac den idealiserede og romantiske drøm om den omvandrende ”zen tosse” der havde forkastet samfundets tomme materialisme og sked hul i konventionerne. ”Zen Lunatics” der bare slentrede derudad i en søgen efter friheden og med ædle intentioner om at gøre alle levende væsener lykkelige med deres syrede poesi og deres blotte tilstedeværelse og eksempel. Sådanne langhårede betragtninger var også en betydelig del af min ungdoms drømme, men jeg havde aldrig læst Kerouac endsige noget af betydning om buddhismen. 
Efter års famlende søgen i filosofi, politik, idehistorie, naturvidenskab og spiritualitet har jeg imidlertid langt om længe erkendt at det er i buddhismen at jeg kan finde de mest tilfredsstillende svar på livets vanskelige spørgsmål og at daglig buddhistisk praksis for mig kan skabe et større fundament af sindsro og nærvær. Buddhismen tilbyder samtidig, for mig at se, en nøgle til at man ved egen hjælp under kyndig vejledning samt ihærdig indsats kan opnå en erfaringsbaseret indsigt i virkeligheden som den er før den bliver fedtet ind i alle vores konstruktioner og ideer. Verden som den er før vi kommer forbi og begynder at brokke os over tingenes tilstand. Det er ikke en indsigt der kun er intellektuelt baseret eller doceret fra oven, men en indsigt man selv må opsøge i praksis først og fremmest gennem daglig meditation.
Er jeg så bare en mand i midtvejskrise der skal ud og være vældig spirituel og realisere sig selv, og som har solgt ud af sine tidligere idealer. Måske. Folk må sådan set tro hvad de vil. Jeg er bare kommet til den personlige erkendelse at mit gamle verdensbillede har vist sig at være ligeså rungende tomt, som alle andre konstruktioner og fænomener. Og det er for mig at se kernen i buddhismen - erkendelsen af alle fænomeners - dharmaers tomhed. Der findes ikke nogen grundlæggende kerne, essens, substans. Ingen metafysisk overbygning - ingen skabende gud og heller ingen forkromet politisk løsning på verdens problemer. Og den erkendelse fylder mig med en paradoksal sindsro og fred.
Jeg har uden at vide det nok altid været en dharma bums fedtet ind i karma på godt og ondt, og dette er min blog. Ikke noget specielt og måske bare et udslag af at mit ego har behov for at vise sig. Hvad det bliver til ved jeg ikke, og måske sletter jeg hele baduljen igen.
Og her kan disse bekendelser så få en ende og min blog kan begynde med buddhismens helt fundamentale løfter:
At undgå at gøre det onde,
At stræbe efter at gøre det gode,
At forædle, rense og beherske sit eget sind
Således er de vågnes (buddhaernes) budskab

Kommentarer

  1. Tillykke med din blog Junshin og tak for at linke

    _/|\_

    Senshin.

    SvarSlet
  2. ho ho nu har jeg fulgt din blog noget tid og har først lige fattet, at det er dig, Strand, fra Mindegade i Århus. Helt fantastisk grinern! Håber at se dig til Noah Levine i starten af 2013 i kbh;)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hæhæ - jeps det er mig Strand, og jeg skal helt sikkert med til Levine dagene. Men hvem er du min gode mand?

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Bin-tha-baat - at give munkene mad

Undertegnede forsøger at optjene lidt hårdt tiltrængt fortjeneste Om morgenen er det overalt i Thailand normalt at observere fænomenet med munke der går fra hus til hus med deres tiggerskål for at modtage mad fra de lokale. Dette kaldes Bin-tha-baat ( บิณฑบาต ) som er pali ordet for noget i retning af at putte noget i en skål. Da munke intet kan eje er det nødvendigt for dem for at opretholde livet at modtage mad i det daglige af lægfolk. At kalde dem tiggermunke som vi fra vesten har for vane at gøre er stærkt misvisende, og ikke noget en thai ville bifalde, hvis de vidste at vi kaldte dem det. At vi kalder dem det siger vist mere om vores kristne kulturbagage end det siger noget om realiteterne. "Munkespande" På vej til templet med munkespand og blomster Binthabaat Buddhaen gjorde det tværtimod klart at tiggeri så vidt muligt skulle undgås, og kun kunne komme på tale i nødstilfælde.  Normal vil munkene ikke spørge om mad når de går deres morgen ru...

Hærvejen – en pilgrimsvandring

Følgende artikel blev trykt i sommerudgaven af Shingi 2012 der kan købes her . En truende gråvejrsdag i juli sidste år begav jeg mig ud på en lille vandretur på Hærvejen langs den jyske højderyg. Jeg havde længe haft planlagt denne tur og slagplanen var som udgangspunkt at gå fra Viborg, og se hvor langt sydpå jeg kunne nå på en uge. Omstændighederne ville imidlertid at jeg tilfældigvis fik en kørelejlighed til Vejle, og således stod jeg tidligt om eftermiddagen med alle mine talenter i denne by. Efter at have provianteret og gået et par hundrede meter gennem byen, måtte jeg erkende, at jeg havde taget alt for megen oppakning med. Når jeg rejser, har jeg en tendens til at fylde alt for meget skrammel i min rygsæk. Man skulle jo nødigt stå dér, langt fra hjemmet og mangle noget. Jeg går både med livrem og seler og det tynger. Men jeg har faktisk aldrig forsøgt et sådan vandre-eksperiment i Danmark før. Jeg holder meget af at vandre, men det har for det meste drejet sig om strabads...

Dogens meditationsmanualer #1

Umiddelbart efter zenmaster Dogens hjemvendelse til Japan fra Kina i 1227 hvor han havde sin store opvågnen, skrev han den korte tekst Fukanzazengi . Dogen var på dette tidspunkt 28 år. Fukanzazengi betragtes nu som dengang som en yderst central meditationsmanual, der rækker langt ud over Soto Zen traditionen. Fukan i titlen peger på at instruktionerne i teksten er universelle . De er ikke forbeholdt det monastiske samfund eller soto traditionen, men gælder for alle uden undtagelse. Zazen betyder siddende zen   - siddende meditation. Gi betyder standardmetode. Så vi har altså her at gøre med Dogens bud på en universel standardmetode for siddende meditation .  Som Dogen havde for vane starter han sin tekst med at fortælle det vigtigste. Han kaster konklusionen i hovedet på os fra straten så at sige. The way is basically perfect and all-pervading. How could it be contingent upon practice and realization? The dharma-vehicle is free and untrammeled. What need is there for concen...